Дейността на всяко едно ателие за химическо почистване на дрехи и аксесоари неизбежно е тясно обвързана с успешното, безопасно и ефективно третиране на различни видове петна. Въпросът относно потенциала на сухото почистване за премахване на петна, обаче, не винаги е еднозначен. Успехът зависи от редица странични фактори като вида на замърсяването, периода му на престой в дрехата, състоянието на тъканта и предишните опити за третиране.

Кои са видовете петна, които могат да бъдат третирани с помощта на химическо чистене и да бъдат отстранени на 100%, в случай, че не съществуват утежняващи положението обстоятелства?

Нека ви запознаем с отговора на този въпрос, който традиционно е сред най-често задаваните както от нашите редовни клиенти, така и от потенциалните ни такива, които никога досега не са използвали услугите на ателие за химическо чистене.

С какви петна може да се справи химическото почистване?

Петната, които потенциално могат да бъдат третирани с помощта на професионално химическо чистене биват няколко основни вида, а именно:

Дон Арт химическо чистене на петна на детски дрехи
  • Танинови петна, представляващи замърсявания на водна основа. В тази група влизат петната от кафе, чай, вино или друг алкохол, сокове, безалкохолни напитки и т.н. Тези петна се третират с висока успеваемост, благодарение на качествените и правилно подбрани техники и препарати, с които работят професионалните фирми за почистване.
  • Органични петна, наричани също така протеинови петна. Това са замърсяванията от кръв, пот и всякакви човешки и животински телесни течности, включително млечни продукти и/или човешка кърма. Органичните петна се почистват с помощта на специални ензимни препарати, които разграждат протеините.
  • Мазни петна, които са традиционно изключително трудни за отстраняване в домашни условия, но се третират значително по-лесно с помощта на мощните препарати, използвани в сухото почистване. Тази група включва всички хранителни и промишлени масла, някои козметични продукти, и други смеси, съдържащи елемент на мазнина.
  • Петна от боя, делящи се на петна с органичен произход - плодове, зеленчуци или трева - или с индустриален произход - водоемулсионни, латексни или друг вид промишлени бои.

Разбира се, в повечето случаи петната могат да бъдат комбинирани и да изискват комплексен подход от страна на професионалистите. Правилната последователност на прилагане на техниките и препаратите е ключова за постигане на успех, поради което е изключително важно винаги да се доверявате на сертифицирани експерти с опит в областта.

Всеки добре обучен специалист на Дон Арт има нужните познания, за да определи комбинацията от техники, разтвори и процедури, които да приложи в зависимост от вида на петното, характеристиките на материята и цялостното състояние на дрехата. Въпреки това, има упорити петна, които са на практика невъзможни за премахване, дори и с помощта на най-добрите препарати, предлагани на пазара. В такива случаи, бихте могли да се възползвате от услугата за боядисване на дрехата в подходящ нюанс, който би “замаскирал” петното, за да не се налага да се разделяте с любимата си дреха или аксесоар.

Какво друго можете да направите, за да спасите накапаната дреха?

Вашите действия и поведение по отношение на изцапаната дреха, могат в голяма степен да предопределят изхода от ситуацията. Ето някои полезни насоки, които да имате предвид, когато изпаднете в неприятна ситуация и трябва да действате бързо, за да спасите любимата си дреха или аксесоар:

Дон Арт химическо чистене на петна на ризи
  • Не отлагайте процеса на почистване. Обработете дрехата веднага или се обадете на специалист, за да поискате съдействие.
  • Преди да изперете накапаната дреха, третирайте тъканта с подходящ препарат според вида на петното. Това може да е текстилен обезмаслител в случая на мазните петна или универсален препарат за петна, в останалите случаи. Ако е възможно, накиснете дрехата с препарата преди поставяне в пералнята. Ако се чувствате несигурни и не искате да експериментирате, най-добре просто занесете дрехата в най-близкото химическо чистене.
  • Занасяйки дрехата на химическо чистене, споделете всички детайли за съществуващите петна - колко са стари, какъв е произходът им, дали и как сте се опитвали да ги третирате до този момент. Тази информация ще помогне на специалистите да определят най-правилния подход за индивидуалния казус.

Ако все още имате въпроси, колебания или съмнения, винаги можете да се обърнете към екипа на Дон Арт, за да получите възможно най-подробните и адекватни съвети, касаещи премахването на различни видове петна.

Останете на линия в нашия блог за още интересни, полезни и любопитни факти за химическото чистене, третирането на петна и всички останали детайли, имащи отношение към перфектния външен вид на вашите дрехи, обувки и аксесоари.