Химическото чистене, или така нареченото сухо пране, е услуга с десетилетна история, що се касае до българския и световния пазар. Въпреки това, процесът, през който преминават дрехите по време на професионалното сухо почистване, все още е дълбоко неясен за голяма част от потребителите.

Ето защо, ние от Дон Арт решихме да Ви опишем всички важни специфики, стъпки и процедури, характерни за сухото почистване на дрехи и аксесоари - кратко, ясно, достъпно и максимално прегледно.

Какво всъщност представлява химическото почистване на дрехи?

Химическото чистене е процес, който почиства замърсяванията без допълнително използване на вода. За целта се прилага почистващ препарат - Перхлоретилен - във вид на течност, като дрехата се потапя и хигиенизира с помощта на течен разтворител. Машините за химическо чистене имат затворен цикъл, при който дрехите се обработват на принципа на пералнята, като вместо вода се използва гореспоменатия препарат.

След приключването на циклите по почистване, мръсният разтворител минава процес на дестилиране при температура от 180 градуса. В тази фаза се извлича събраната мръсотия, а дрехата се изсушава и излиза суха, почистена, дезинфекцирана и безвредна.

Какви резултати се постигат благодарение на химическото почистване?

Перхлоретиленът се справя отлично в третирането на всички видове упорити и мазни петна, лепила, смоли и т.н. По този начин се гарантира перфектното почистване не само на ежедневни и памучни дрехи, но също така и на костюми, палта, кожа и дори калъфи за матраци. Химическото чистене е подходящо и за деликатни материи като коприна, вълна, кашмир, лен и други, като се бори с петната и силните замърсявания без да вреди дори на най-деликатните и капризни тъкани.

Не на последно място, процесът по сухо химическо чистене убива почти всички познати бактерии, акари и вируси във и върху тъканите. Резултатът - дрехите ви придобиват перфектен външен вид, в съчетание с пълна дезинфекция, свежест и безкомпромисна нежност към кожата.

Химическото чистене - стъпка по стъпка

Какъв е точният процес, през който ще преминат дрехите и аксесоарите ви, след като доверите химическото им почистване на професионалистите от Дон Арт? Той може да бъде описан в Х лесни стъпки по следния начин:

  1. Приемане на поръчката. Вие можете да донесете дрехите и аксесоарите си на място в едно от нашите ателиета, или да заявите поръчка от адрес, при която ние ще се погрижим за транспорта.
  2. Маркиране и проверка. След постъпване в ателието за химическо чистене, артикулите се маркират за по-лесно идентифициране на дрехите, така че да не се смесват с всички останали. По време на тази фаза, дрехите се изследват за липсващи копчета, разкъсвания, петна и други налични при получаването дефекти.
  3. Предварителна обработка. Преди почистване в машината за химическо чистене, замърсяванията по дрехите се третират с препарати за предварителна обработка. Това спомага за по-лесното отстраняване на упорити петна по време на процеса. Така например, яките на ризите задължително се третират за замърсявания преди пране, а подмишниците на официалните сака се обработват с препарати против изпотяване.
  4. Почистване в машината за химическо чистене. Следва основният процес при почистването - обработването с Перхлоретилен в машината. Това е процес, протичащ без директна човешка намеса, поради високата токсичност на препарата при досега му с кожата. В тази фаза се случва същинското разграждане на мръсотията, заседнала в дълбочината на фибрите.
  5. Последващо третиране. След като излязат от машината за химическо чистене, дрехите щателно се проверяват за остатъчни петна. Ако се установи наличие на каквито и да било видими замърсявания, те се третират отново и процесът се повтаря до постигане на безупречния резултат, на който се надявате.
  6. Гладене. Това е един от най-важните завършващи процеси. След като дрехата вече е напълно чиста, тя бива старателно изгладена с помощта на професионална гладачна маса, преса и манекен.
  7. Опаковане. Опаковането е последната стъпка, осигуряваща безопасност на дрехата и запазване на крайния резултат до момента на издаване на поръчката. След като са опаковани, Вашите аксесоари вече могат да бъдат върнати обратно при Вас.
  8. Финализиране на поръчката. Вие отново имате избор дали да вземете обработените си дрехи и аксесоари от нашето ателие, или да го получите на място, на посочен от Вас адрес.

При нужда, химическото почистване на кожа или текстил може да бъде комбинирано с други услуги от нашия каталог, които осигуряват още по-високо ниво на съвършенство, що се касае до крайния резултат. Такъв вид услуги включват боядисване на кожа и памук, пране и сгъване, както и професионално почистване на обувки, одеяла, възглавници, детски играчки, и други.

Имате въпроси, коментари или колебания? Свържете се с нашия екип, който с радост ще използва опита си, за да Ви даде възможно най-релевантните индивидуални препоръки и насоки, касаещи хигиената на Вашите дрехи, обувки и аксесоари.