Дрехите и аксесоарите от естествена кожа са особено ценни притежания не само заради относително високата си пазарна цена, а също така заради незаменимото си удобство, отличното си качество и стилния си външен вид.

Макар и изключително здрава и доста издръжлива, естествената кожа все пак изисква определен вид специална поддръжка, за да запази доброто си състояние и да не покаже преждевременно нежелани дефекти като напукване, износване или локално обезцветяване.

Кои са важните правила и малките хитринки, които ще ви помогнат да се радвате за по-дълго време на безупречното състояние на коженото си яке, кожената си чанта, раницата, портфейла или дори обувките си? Екипът на “Дон Арт” събра за вас няколко доказани практики, с които ще постигнете това лесно и с грижа към бюджета си.

Дон Арт поддържане на безупречния вид на кожените дрехи и аксесоари

# 1 Избягвайте мокренето и влагата, доколкото е възможно

Ако коженото ви яке, чанта или друг аксесоар се намокрят с вода вследствие на дъжд или друг инцидент, попийте влагата с мека микрофибърна кърпа, след което окачете аксесоарът на закачалка и го оставете да изсъхне на стайна температура. Никога не използвайте топлинно изсушаване с помощта на сушилня или сешоар - това лесно може да доведе до свиване и загуба на формата на коженото изделие.

# 2 Докосвайте кожените аксесоари с чисти ръце

Кожените дрехи, чанти и портмонета могат да абсорбират както естествените мазнини на кожата, така и мазнините от козметиката, която изпозлвате. Ето защо е разумно да ги докосвате с почистени ръце и да избягвате контакт с части от тялото на места, където дрехата ще е в естествен контакт с омазнената кожа. Същото важи с пълна сила за парфюмите и лаковете за коса - ето защо експертите препоръчват да носите шал, покриващ повърхността на коженото яке в областта на врата и шията.

# 3 Третирайте петната с особено внимание

Премахването на петна от кожена дреха или аксесоар е рисково начинание за непрофесионалисти. Ако забележите петното още в момента, в който го направите - отстранете причинителя с мека памучна кърпа, без да прилагате натиск, интензивно триене, или произволни препарати. Избягвайте почистващите продукти с алкохол, тъй като те вероятно ще обезцветят и изсушат кожата. Ако незабавното почистване не даде резултат, силно препоръчително е да се възползвате от професионални услуги за почистване на кожени дрехи и аксесоари.

Дон Арт поддържане на безупречния вид на кожените дрехи и аксесоари

# 4 Използвайте качествени поддържащи продукти за кожа

Текущата поддръжка на кожените ви аксесоари може да включва овлажняване с балсам за кожа, използване на мек почистващ сапун няколко пъти годишно, или допълнително подсилване с водоустойчив препарат за кожа. Желателно е да се съобразявате с препоръките на производителя или да потърсите съвет от професионалист, за да сте уверени, че няма да нанесете щети в желанието си да се справите със задачата сами.

# 5 Съхранявайте кожените дрехи и аксесоари в платнени предпазители

Ако сезонът е отминал или просто искате да се порадвате на друг аксесоар, постарайте се да съхраните кожените си принадлежности на тъмно и сухо място. Можете да използвате подплатени закачалки или да покриете с обикновен чаршаф или текстилна дреха, като избягвате найлоновите опаковки, тъй като те не позволяват на дрехата да „диша“ и могат да доведат до образуване на мухъл и плесен.

# 6 Не се колебайте да се обърнете към професионалисти

Третирането на петна, ефективното почистване или пребоядисването на дрехи и аксесоари от естествена кожа са услуги, които биха ви спестили много време, средства и разочарования. Опитът, експертизата и специализираните препарати, използвани от професионалните ателиета за химическо чистене са интелигентно решение, което ще ви помогне да запазите любимите си кожени аксесоари за по-дълго време, да пощадите бюджета си и да се придържате към устойчивите си потребителски навици.

Екипът на фирма за химическо почистване, пране и боядисване “Дон Арт” е насреща, за да отговори на вашите въпроси, да разсее колебанията ви и да ви предостави надеждни професионални съвети относно перфектния външен вид на кожените ви дрехи и принадлежности.